19:33 05. Detsember 2020
Kuula otse
  • USD1.2159
  • RUB90.0679
Kultuur
lühendatud link
4110

Reedel, 4. mail annab maaeluminister Tarmo Tamm Pärnumaale üle rändkahvli, millega kuulutatakse avatuks Pärnumaa maitsete aasta.

TALLINN, 3. mai — Sputnik. Pidulik avatseremoonia toimub Tahkurannas restoranis Eagle, kus kohalikud maitsed on terviklikuks menüüks sidunud Eesti Peakokkade Ühenduse president Rudolf Visnapuu, teatab Maaeluministeerium.

Pärnumaa maitsete aasta avapeo teemaks on raba- ja rannarahva õhtusöök, mis koondab ühtse teema alla kogu piirkonna maitsed, rõhutades Pärnumaale omast ja kohapeal kasvatatut.

Avatud talude päevale saab oma talu kirja panna veel 8. maini>>

"Maitsete aasta tiitel rändab sel aastal Pärnumaale. Usun, et Pärnumaa kostitab külalisi kohalikest andidest ja saadustest valmistatud toitudega ning üllatab uudsete ja meeldejäävate maitsetega," sõnas maaeluminister Tarmo Tamm.

Tarbijahinnaindeksi muutust mõjutas veebruaris enim toit, illustreeriv foto
© Sputnik / Вадим Анцупов

"Rõõm on näha, et toidupiirkonna projektist on sündinud uued algatused ja traditsioonid. Just sellest projektist on alguse saanud Hiiumaa toidu- ja kunstinädal ning suur Peipsi toidu pidu, mis mõlemad on juba mitu korda toimunud. Loodan, et ka Pärnumaalt saab alguse mõni uus traditsiooniline toiduüritus," lisas maaeluminister.

Pärnumaa maitsete aasta projektijuhi Kadi Elmeste sõnul on raba- ja rannarahva toidulaud juba aegade algusest sõltunud piirkonna eripärast ning looduse rütmidest ja Pärnumaa toidulauda on aastasadu katnud meresaadused, metsaannid ja põllusaadused.

Pärnumaa tähtsaimad toiduained, mis piirkonda eristavad, on räim ja kurk. Räim on rannarahva igapäevane toit ja rahvuskalaks tituleerituna Eestimaa kõrgeima tunnustusega kala, mis maitseb ühtviisi hästi nii soolatult, praetult kui ka marineeritult. Kurk on olnud rannarahva jaoks elutähtsal kohal aastasadu. Pärnumaa rahval on oma kurgisort "Tahkuranna muurom" ja kurgile pühendatud Tahkuranna kurgifestival, mis toob Pärnumaale igal aastal tuhandeid külalisi.

"Selleks, et Pärnumaa maitsed jõuaksid võimalikult paljudesse kodudesse, kutsume üles maitsete aastast osa saama nii toidupakkujaid kui ka kodukokki, eelistades Pärnumaal toodetud toidukaupa. Lisaks toimub aasta jooksul hulgaliselt toidusündmusi nii Pärnu linnas kui ka Pärnumaal, mis täidavad kogu aastat," lisas Kadi Elmeste.

Kohaliku toidu tutvustamiseks valitakse alates 2016. aastast Eesti toidupiirkonda, kus toodetud toidule ja mille toidukultuurile pööratakse aasta jooksul suuremat tähelepanu. Koos tiitliga antakse toidupiirkonnale üle ka 1,5 meetri pikkune kahvel. 2016. aastal kandis tiitlit Hiiumaa, 2017. aastal Peipsimaa.

Eesti toit väärib maailmas tutvustamist>>

Pärnumaa maitsete aasta on osa müügiedenduskavast "Eesti toit 2015–2020", mille alla kuulub Eesti toidu kuu, Eesti toidutee, aasta toidupiirkonna valimine, avatud toidutööstuste nädal ja avatud talude päev. Pärnumaa maitsete aastat rahastatakse Eesti maaelu arengukavast 2014–2020.

Pärnumaa maitsete aasta on kingitus Eesti Vabariigi 100. aastapäevaks. 2018. aastal möödub 100 aastat Eesti Vabariigi loomisest.

Tagid:
toit, Peipsi, Pärnumaa, Eesti

Peamised teemad