19:00 20. November 2019
Kuula otse
  • USD1.1059
  • RUB70.7748
Toiduainetööstused avavad nädalaks uksed

Toiduainetööstused avavad nädalaks uksed

© Фото: Kalevi Magusamaailm
Majandus
lühendatud link
7410

Avatud toidutööstuste nädala raames toimuvad 9–13. oktoobrini ekskursioonid toiduaineid tootvates ettevõtetes. Kokku on üle Eesti avatud 26 toidutööstust

TALLINN, 7. oktoober — Sputnik. Reedel Kalevi kommivabrikus avalöögi saanud avatud toidutööstuste nädal pakub suurepärase võimaluse ettevõtetel näidata, milliseid kvaliteetseid ning maitsvaid tooteid nad toodavad ning tarbijatele hea võimaluse vaadata, kuidas meie lemmiktooted valmivad, kes ja kuidas neid valmistavad, ütles maaeluminister Tarmo Tamm reedel toiduainetööstuste nädalat avades, seisab Maaeluministeeriumi kodulehel.

Tarbijahinnaindeksit mõjutas septembris enim toit
© Sputnik / А. Свердлов

"Uuringud kinnitavad, et valdav osa Eesti tarbijaist armastab kohalikku toitu ja eelistab kohalike ettevõtete tooteid, kuid tihedas konkurentsis tuleb selle nimel igapäevaselt tööd teha, et ka tulevikus oleks kodumaine toit Eesti inimeste jaoks esikohal ja meie kohalikel ettevõtetel tööd. Sellele aitavad kindlasti kaasa algatused nagu tänavune avatud toidutööstuste nädal," ütles maaeluminister.

Euroopa Baltimaades pole õige. Paksendi viga >>

Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp toob välja, et Eestis on toidutööstusi, mis on enam kui saja aasta vanused ning meie toidutootmise traditsioon on väga pikaajaline. "Sellel, et saame oma toidulaua katta peaaegu täielikult vaid kodumaise toodanguga, on hindamatu väärtus," tuletab Potisepp meelde. "Seega, hoidkem ja hinnakem meie jaoks kohati nii igapäevast – värsket Eesti toitu."

Eesti toidu kuu: hoia lapsele köögiuksed valla >>

"On tuntud ütlus, et põllult toidulauale või põllult taldrikule. See tähendab ju seda, et meie põldudelt, metsast ja veekogudest saadud toorainest valmistatakse toidutööstuse ettevõtetes, ka väikeettevõtetes, kõike seda head ja paremat, mida meie taldrikutelt leida võib. Valik on lai, sageli ehk liigagi, kuid see ju kõik meie päris ja oma. Et selle maitsva toidupoolise valmistamine ka laiemale üldsusele välja paistaks, on ettevõtjad lahkesti nüüd nädala aja jooksul nõus oma tootmist huvilistele näitama," ütles Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse liige Tiina Saron avatud toidutööstuste nädala avamisel.

Toiduapartheid: Ida-Euroopa on muutunud Brüsseli "solgiämbriks" >>

Avatud toidutööstuste nädala raames toimuvad 9–13. oktoobrini ekskursioonid toiduaineid tootvates ettevõtetes. Kokku on üle Eesti avatud 26 toidutööstust Tallinnast, Tartust, Harjumaalt, Tartumaalt, Lääne-Virumaalt, Pärnumaalt, Saaremaalt, Ida-Virumaalt, Jõgevamaalt, Raplamaalt ja Põlvamaalt.

Kalanädal innustab kodumaist kala sööma, illustratiivne foto
© Sputnik / Елена Чепинога

Külastajaid ootavad A. Le Coq, Andre Juustufarm, Artocarpus, Balbiino, Balsnack, Balti Veski (Veski Mati), Breti (Luke Farmimeierei), Ecofarm, Estover Piimatööstus, Jaanihanso, Kalev, Leibur, Lõuna Pagarid, Maru Food, Minna Sahver, Moe, Põltsamaa Felix, RemedyWay, Saidafarm, Saku Õlletehas, Salvest, Scanola Baltic (Olivia), Sepa mahetalu, Tallegg (HKScan Estonia), Tamme talu ürdiaed ja Uvic.

26 toiduainetööstust üle Eesti pakuvad nädala vältel huvilistele võimalust tulla tootmisettevõttesse ekskursioonile. Oma soovist toiduainetööstusesse ekskursioonile minna on teada andnud üle tuhande inimese.

Avatud toidutööstuste nädal on osa müügiedenduskavast "Eesti toit 2015-2020", mille alla kuulub ka Eesti toidu kuu, Eesti toidutee ja aasta toidupiirkonna valimine.

Tagid:
ekskursioon, ettevõtted, toit, tööstus, toiduained, Maaeluministeerium, Tarmo Tamm, Eesti

Peamised teemad