14:07 20. November 2019
Kuula otse
  • USD1.1077
  • RUB70.6272
Eesti toidu kuu jätkub ka oktoobris, illustreeriv foto

Eesti toidu kuu jätkub ka oktoobris

© Sputnik / Evgeniy Leshkovskiy
Eesti uudised
lühendatud link
1810

Kuigi käes on oktoobrikuu, pole Eesti toidu kuu üritused siiski lõppenud. Eeloleval nädalavahetusel toimub Eesti toidu pidu Tartu Lõunakeskuses ning 13. oktoobril tähistatakse lõikuspüha Eesti Põllumajandusmuuseumis.

TALLINN, 3. oktoober — Sputnik. Samuti ootavad Eesti Rahva Muuseum ja Maaeluministeerium inimesi osa võtma suurest toidupärandi kogumisvõistlusest "Minu pere sünnipäevalaud eile ja täna", teatab Maaeluministeerium.

Eesti toidu kuu: parim mahetoode on tume kasesiirup >>

"Kartul jahukastmega, mille kõrvale süüakse liha või kala, on pikka aega olnud eestlaste kõige tavapärasem roog. Ka minu igapäevasel toidulaual on kartul lahutamatu külaline. Sünnipäevade ajal kaunistab meie pere peolauda aga erilise retsepti järgi valmistatud ahjukartul ning eestimaine liha. Ilma nendeta ei möödu ükski pidu. Loodan, et Eesti inimesed on agarad oma peolaua lugusid jagama ning toidupärimuse konkursil osalema – nii saame ühiselt Eestile 100. sünnipäevaks väärtusliku kingituse teha," sõnas maaeluminister Tarmo Tamm.

Koduahjus valmistatud leib
© Sputnik / Вадим Анцупов

"Eestis on kvaliteetse ja maitsva toidu tootmiseks kõik eeldused olemas: puhas õhk, metsaanni- ja ulukirikas mets, kalarikkad veekogud, viljakad põllud ja liigirikkad rohumaad. Meil on tublid põllumehed ja uuendusmeelsed toidutööstused, kõrgel tasemel kokad ning teadlikud ja nõudlikud tarbijad. Seega, kui teil on soov eesseisvaid nädalavahetusi maitsva Eesti toiduga täita, siis kutsun teid osalema kahel üritusel, mis Eesti toidu kuu väärikalt lõpetavad," lisas Tarmo Tamm.

Tartu Lõunakeskuses toimub 6. oktoobril kolmandat korda Eesti toidu pidu, kus pakutakse head ja paremat nii maitsmiseks kui kaasa ostmiseks. Kohal on toidutootjad Võrumaalt, Peipsimaalt, Jõgevamaalt, Viljandimaalt, Valgamaalt, Pärnumaalt ja Tartumaalt. Eesti toidu pidu on kogupereüritus, kus kõlab mõnus simmanimuusika ja lastele on palju vahvaid tegevusi. Pidu korraldavad Lõunakeskus ja Taluturg.

13. oktoobril tehakse lõikuspüha raames Eesti Põllumajandusmuuseumis kokkuvõtteid Eesti toidu kuust ja põllumehe aastast. Töötoas õpitakse hapukapsa valmistamist, küpsetatakse rukkileiba muuseumi EV100 rukkipõllul kasvanud viljast ja tutvustatakse mahepõllumajandusliku linnaaiandusega tegelevat MTÜ-d Tartu Maheaed. Lisaks toimub maarahva omatoodangu sügislaat, rehepeks käsitsi ja masinaga ning lambapügamine.

Eesti toidu kuu sai alguse põllumajandusmuuseumis >>

Eesti toidu kuud tähistati esmakordselt 2015. aasta septembris, mil ürituste külastajaid oli 65 000. Külastajate arv on aastatega kasvanud ning viimased kolm aastat on külastajaid olnud hinnanguliselt 75 000. Toidukuu on osa müügiedenduskavast "Eesti toit 2015–2020", mille alla kuulub Eesti toidu kuu, Eesti toidutee, aasta toidupiirkonna valimine ja avatud toidutööstuste nädal.

Septembris Maaeluministeeriumi eestvedamisel neljandat korda toimunud Eesti toidu kuu ühendas pea 30 kodumaisele toidule pühendatud üritust ja festivali ning on sel aastal pühendatud Eesti Vabariigi juubelile, vahendas uudisteportaal Sputnik Eesti.

Vabaõhumuuseumis toimunud Eesti leiva päeval tunnustati Eesti parimaid mahetootjaid ja mahetooteid. Parimaks mahetaluks valiti Tammejuure Mahetalu, kust tulevad kanepiseemned meie kanepileiva jaoks ja parimaks mahetooteks tunnistati Kasekunsti Kasesiirup.

13. oktoobrini kestva Eesti toidu kuu puhul võtavad kodumaise tooraine oma menüüdes tähelepanu alla ka mitukümmend Eesti toidutee võrgustikku kuuluvat toitlustus- ja majutusettevõtet, kes pakuvad välja oma nägemuse Eesti hommikusöögist, vahendas uudisteportaal Sputnik Eesti.

Eelmisel nädalal Eesti toidu kuu raames toimunud kalanädalal valmistasid tippkokad kaheksas Eesti kaitseväe väeosas kohalike kalakasvanduste saagist lõunasööke pea kahest tonnist eluskaalust kalast. Kalanädalal osalesid väeosad, mis asuvad Tapal, Võrus, Tartus, Jõhvis, Ämaris, Paldiskis ning Tallinnas Tööstuse ja Filtri tänaval.

Tagid:
kodumaine, pärand, peolaud, liha, kartul, tervis, ühiskond, toit, Eesti toidu kuu, ERM, Maaeluministeerium, Tarmo Tamm, Tartu, Eesti

Peamised teemad