20:48 20. November 2017
Tallinn+ 2°C
Kuula otse
Vabaõhumuuseumis toimub Eesti leiva päev

Leivapäev tutvustab nutikaid lahedusi köögis ja kodus

© Фото: Ирина Тихомирова
Sündmused ja kuupäevad
lühendatud link
4010

Pühapäeval, 17. septembril toimub Eesti Vabaõhumuuseumis Eesti leiva päev, mis pakub põnevat ajaviidet ning avastamisrõõmu kogu perele

TALLINN, 17. september — Sputnik. Ürituse raames toimub suur sügislaat, mahetoodete ja leiva laat ning parimate koduküpsetajate Pirukafest, teatab Vabaõhumuuseum. Ürituse koordinaatori Triin Aadli sõnul on Eesti leiva päevast kujunenud eesti toidukultuuri tutvustav sügisene suursündmus, mis avab erinevaid tahke meie toiduajaloo varasalvest. 

„Selle aasta läbivaks teemaks on nutikad lahendused köögis ja kodus. Inimesed on läbi aegade leidnud viise, kuidas erinevate oludega toime tulla: olgu selleks siis toiduks või tohterdamiseks loodusandide korjamine, toiduvalmistamine tänapäeval ennekuulmatutest ainetest või ka kaasaajal populaarsust koguv taaskasutus," sõnas Aadli.

Eesti leiva päev toimub Eesti Vabaõhumuuseumis 17. septembril kell 10-16. Kell 11.30 toimub leiva õnnistamine Sutlepa kabelis. Muuseumi taludes saab näha ning kätt proovida leiva saamislooga seotud vanades talutöödes ja maitsta tänapäeval imestusväärt leibasid, mida meie esivanemad olid sunnitud ikaldusaastatel küpsetama.

Sepa talu õuel satub aastasse 1963, kus on käimas kolhoosi lõikuspidu. Mitmeid vahvaid tegevusi on sel aastal suunatud lastele: Nätsi tuuliku juures rõõmustab pisiperet Polli loomaaed ja toimuvad Eesti Pagarite Seltsi ning Eesti Korstnapühkijate Ühingu eestvedamisel teatevõistlused. Kuie kooliõuel saab aga näha ja kaasa lüüa taaskasutust ja keskkonnasõbralikkust tutvustavas näitemängus „Mida Juku jäätmetest ei õpi, seda Juhan ei tea!".

September on Eesti toidu kuu.
© Sputnik / Дмитрий Крамар

Suurelt sügislaadalt leiab nii kohalikku toidukaupa kui ka ainulaadset käsitöömeistrite loomingut, leivalaadalt hea valiku kodumaiseid leibasid ja küpsetisi. Kiigeplatsil toimuv Pirukafest on aga tõeline kogukonnaüritus, kus Haabersti kodukokad pakuvad oma põnevaid hõrgutisi. 

Eesti leiva päeva kava leiab siit.

Ürituse toetajad ja koostööpartnerid on Eesti Pagarite Selts, TVO, Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus, Kakumäe Elu MTÜ, Eesti Korstnapühkijate Koda, Veski Mati ja Eesti toidu kuu.

"Parim mahetootja 2017" ja "Parim mahetoode 2017"

Leivapäeval selguvad konkursside "Parim mahetootja 2017" ja "Parim mahetoode 2017" võitjad, vahendas Sputnik Eesti neljapäeval.

"Oleme uhked, et juba ligi 18% Eesti põllumajandusmaast on mahepõllumajanduslikus kasutuses. Oleme selle näitaja poolest üks Euroopa eesrindlikumaid riike," ütles maaeluminister Tarmo Tamm. "Selle eest tuleb tunnustada meie tublisid mahetootjaid ja mahetoodangu oskuslikke väärindajaid, mahesektori esindusorganisatsioone ja kõiki neid inimesi, kes mahetoitu väärtustavad."

Parima mahetoote konkursile esitati kokku 41 toodet 21 töötlejalt. Nende hulgas on piima-, liha- ja teraviljatooteid, alkohoolseid ja karastusjooke ning snäkke ja maiustusi. Kell 10.00–16.00 toimub Vabaõhumuuseumis Sassi-Jaani talu õuel ka kodumaiste mahetoodete laat ja degusteerimine, kell 12.00–13.00 saavad leivapäeva külastajad valida publiku lemmikmahetoote.

Pühapäeval selguvad parim mahetootja ja -toode, illustratiivne foto
© Sputnik / Вадим Анцупов

Parima mahetootja ja —toote konkurss toimub kaheksandat korda. Konkursse korraldab Maaeluministeeriumi tellimusel Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus koostöös Mahepõllumajanduse Koostöökoguga. Parim mahetoode valitakse koostöös Eesti Kulinaaria Instituudiga.

Septembris Maaeluministeeriumi eestvõttel kolmandat korda korraldatav Eesti toidu kuu ühendab üle 30 kodumaisele toidule pühendatud ürituse ja festivali. Oktoobri alguseni kestva Eesti toidu kuu puhul võtavad kodumaise tooraine oma menüüdes tähelepanu alla ka mitukümmend Eesti toidutee võrgustikku kuuluvat Eesti maapiirkondade restorani.

Eesti toidu kuud tähistati esmakordselt 2015. aasta septembris. Eelmisel aastal külastas Eesti toidu kuul korraldatud üritusi ligi 75 000 inimest, aasta varem 65 000 inimest. Toidukuu on osa müügiedenduskavast "Eesti toit 2015–2020", mille alla kuulub Eesti toidu kuu, Eesti toidutee, aasta toidupiirkonna valimine ja avatud toidutööstuste nädal.

Samal teemal

Maaeluminister: kohalik toit on väärtus
Eesti toit on Hiina turule väga oodatud
Tagid:
laat, leib, toit, mahetoode, Eesti Vabaõhumuuseum, Rocca al Mare, Tallinn

Peamised teemad