20:09 22. September 2017
Tallinn+ 14°C
Kuula otse
Esmaspäeval algas vene kalendris võinädal.

Võinädal algas: pliiniretsepte kuulsustelt

© Sputnik / Яков Андреев
Sündmused
lühendatud link
7020

Vene rahvakalendris on alanud nädal, 7 –13. märtsini lihavõttele eelnev pühadeaeg – võipüha ehk maslenitsa. See on parim põhjus pliine süüa. Alanud nädala jooksul avaldab Sputnik iga päev ühe pliiniretsepti tuntud Eesti inimestelt.

ТАLLINN, 7. märts — Sputnik. Maslenitsa ehk võipüha on iidne vene püha oma rikkaliku kombestikuga — see on lõbus hüvastijätt talvega, mida kirgastab rõõmus kevadsooja ja looduse taastärkamise ootus. Võipüha loetakse aasta üheks rõõmsaimaks pühaks.

Võinädal kestab seitse päeva, selle tähistamise juurde kuulub maslenitsa hernehirmutis, lõbusad mängud, saanisõit, peopidamine — ja loomulikult suured ümmargused tulised pliinid, millel vanasti oli rituaalne tähendus. Need sümboliseerisid päikest, mis säras üha kirkamalt ja paisutas päevad pikemaks.

Terve selle nädala on inimesed lõbusas peomeeleolus, pidutsevad ja käivad üksteisel külas pannkooke söömas. Iidsest ajast on levinud uskumus, et perenaine peab küpsetama niipalju pannkooke, kuipalju soovib jõukust majja.

Esmaspäeval jagas Sputnikuga oma retsepti ansambli May-Day solist Anna Leitan, kes selle järgi küpsetab ainult maslenitsa puhul, süüa aga armastab kõige tavalisemaid ja ainult magusaid pannkooke.

„Armastan lihtsalt magusaid pannkooke, selliseid õhukesi ja „ilma milletagi", see tähendab — ilma mingite lisanditeta," ütles Leitan.

Anna Leitani retsept

Koostis:
Munad — 3 tk
Sool ja suhkur — maitse järgi
Jahu — 5-6 supilusikatäit
Piim — 0,5 liitrit
Taimeõli — 1 supilusikatäis

Valmistamine: kloppida munad vispliga lahti, lisada soola ja veidi suhkrut, segada koolikalt läbi. Maiasmokkadel soovitab Anna lisada ka veidi vaniliini. Seejärel puistata munasegusse jahu, nii et konsistents saaks parajalt tihke, ja tainast pidevat segades kallata sellesse piim. Jätkata segamist seni, kuni taignamass on täiesti ühtlane (siis ei teki pliinidesse ebameeldivaid klompe). Lõpuks lisada taignasse 1 supilusikatäis taimeõli, et küpsetades ei peaks panni iga kord eraldi võidma. Soovi korral võib taignasse lisada 1 supilusikatäie sidrunimahla — Anna sõnul annab see pliinile ilusa kuldse värvi.

Pliine küpsetatakse eelnevalt tuliseks aetud pannil tugeval kuumusel. Niipea kui pliini pealmine pool võtab jumet, tuleb kook pannil teistpidi pöörata, veel mõni sekund praadida — ja ongi valmis.

Head isu!

 

 

Samal teemal

Võinädal jätkub – ja pliine pole iial liiga palju
Vaata, kus alles vastlad!
Maagiliste pliinide retsept

Peamised teemad