08:40 19. Juuni 2019
Kuula otse
  • USD1.1187
  • RUB71.8787
Euroopas on sagenenud listerioosi haigestumine, illustreeriv foto

Euroopas on sagenenud listerioosi haigestumine

© Sputnik / Вадим Анцупов
Tervishoid
lühendatud link
7720

Haiguste Ennetamise ja Tõrje Euroopa Keskuse (ECDC) andmetel on alates 2015. aastast sagenenud viies Euroopa liikmesriigis (Taanis, Soomes, Rootsi, Austrias, Ühendkuningriigis) listerioosi haigestumine.

TALLINN, 26. juuli — Sputnik. Listerioosi tekitajaga osutusid saastunuks külmutatud mais, spinat, rohelised oad ja köögiviljade segud, mida käitlesid ettevõtted Ungaris ja Prantsusmaal. Taani, Soome, Rootsi ja Ühendkuningriigi müügikette varustas külmetatud köögiviljadega eeskätt üks Ungari ettevõte, mis suleti 2018. aasta juunis, teatas Terviseamet.

Verejanulised puugid: Eestis on juba ligi viiskümmend inimest borrelioosi haigestunud >>

Ungari ettevõtte toodangut kasutanud Soome, Rootsi, Eesti ja Poola toiduainete käitlejad on kõrvaldanud kauplustest külmutatud maisi sisaldavad tooted.

ECDC hoiatab, et Ungari ettevõtte 2016. – 2017. aastal toodetud külmutatud köögiviljad, mis inimeste poolt olid ostetud enne nende tagasikutsumist ehk müügilt kõrvaldamist, kujutavad endast ohtu tarbijatele juhul, kui neid enne söömist korralikult ei kuumtöödelda.

Listerioos on bakteri poolt põhjustatud nakkushaigus, mis ohustab eelkõige krooniliste haigustega, immuunpuudulikkusega ning vanemaealisi inimesi, samuti ka lapseootel naisi.

Haigustekitaja satub organismi saastunud loomsete või taimsete toiduainetega. Loode võib nakatuda raseduse ajal haigelt emalt platsenta kaudu või hilise listerioosi puhul nakatub vastsündinu sünnituse ajal sünnitusteid läbides. Nahavormi võib inimene nakatuda kontaktnakkusena nahavigastuste kaudu.

15. juuni 2018. a. seisuga on esinenud 47 haigusjuhtu, millest 9 on lõppenud surmaga.

Haigustekitaja on vastupidav väliskeskkonnas, sh paljuneb külmkapi temperatuuri juures.

Ennetamine

  • Inimestel tuleb hoiduda termiliselt puudulikult töödeldud liha söömisest.
  • Ei ole soovitatav tarbida pastöriseerimata piima ja sellest toodetud piimasaadusi, suitsetatud kala, toorest pesemata puu- ja köögivilja.
  • Tuleb hoiduda kokkupuutest potentsiaalselt ohtlike materjalidega, nt aborteeritud loomade lootega loomafarmides.
  • Järgida toidukäitlemise ohutusnõudeid (näiteks noad ja lõikelauad tuleb korralikult pesta pärast toorete toiduainete käitlemist; puu- ja köögiviljade pesemine jooksva veega jt).
  • Oluline on isikliku hügieeni reeglite täitmine, eeskätt käte pesemine seebi ja veega ning naha mikrohaavade saneerimine.
  • Seedehäiretega/kõhulahtisusega inimene ei tohi käidelda toitu.

Veterinaar- ja Toiduamet koostöös Põllumajandusametiga kontrollis juunis ja juulis kõrgendatud tähelepanuga puu- ja köögiviljade päritolu esitamist ning kauba dokumentatsiooni korrektsust müügikohtades, vahendas uudisteportaal Sputnik Eesti teisipäeval.

Noa restoranist alguse saanud salmonella nakkusesse on haigestunud 24 inimest >>

Kokku kontrolliti seitsme maakonna turgudel 52 müügikohta. Neist neljakümne neljal (85%) olid saatedokumendid nõuetekohased, tagatud toidu jälgitavus ning esitatud tõene teave toote päritoluriigi kohta.

Kaheksal müügikohal (15%) esines seevastu mainitud nõuete täitmisel puudusi. Rikkumised olid seotud saatedokumentidega ning sellisel juhul müük peatati või kaup kõrvaldati.

Veterinaar- ja Toiduameti toiduosakonna juhataja Heneli Lambi sõnul võib tulemustega rahule jääda. "Uuringud näitavad, et tarbija jaoks on toidu päritolu oluline ning ta tunneb selle vastu huvi.

Euroopa Baltimaades pole õige. Paksendi viga >>

Nõue esitada lahtiselt müüdava puu- ja köögivilja müügikohas päritoluriigi teave aitab teha inimesel teadliku tootevaliku ning ostuotsuse. On rõõmustav, et valdav enamus kauplejatest seda mõistab ja reeglitest kinni peab," ütles ta.

Tagid:
spinat, mais, listerioos, köögiviljad, tervis, ECDC, Terviseamet, EL, Austria, Ühendkuningriik, Taani, Rootsi, Soome, Ungari, Prantsusmaa

Peamised teemad