10:27 12. Detsember 2017
Tallinn-1°C
Kuula otse
Illustreeriv foto

Venelanna õpetab taanlasi toitu säästma

© Фото: Courtesy The Tallinn Collector
Elustiil
lühendatud link
6850

Venemaalt Taani saabunud neiut vapustasid kohalikud toidukauplused. Raske olukord Moskvas 1990. aastatel viis ta mõttele, mis on saanud kogu tema elutööks

TALLINN, 8. oktoober — Sputnik. Selina Juul võitleb Taanis toidu hävitamise vastu. Ta soovitab järgida suurte supermarketite eeskuju ja asetada toiduained, mille kõlblikkuse aeg on lõpule jõudmas, külmikus kõige nähtavamale kohale.

Võtkem näiteks paar hirmuäratavat arvu. Kolmandik maailmas toodetud toiduainetest ei jõuagi söögilauale. Inimesed viskavad igal aastal minema 1,3 miljardit tonni toitu. Toitu hävitatakse, kuigi rahvastik kasvab ja osa sellest rahvastikust on näljas.

Toidujäätmed avaldavad negatiivset mõju kliimaoludele edastab portaal Inosmi viitega soome väljaannele Ilta Sanomat.

Tarbijahinnaindeksit mõjutas septembris enim toit
© Sputnik / А. Свердлов

Taanis aga on toimunud positiivsed muutused: viie aastaga on siin õnnestunud vähendada toidukaupade kadu 25% võrra.

See on suuresti Venemaal sündinud ja Taani elama kolinud kodanikuaktivisti Selina Juuli teenea, kelle elutööks on saanud võitlus toidu raiskumineku vastu.

Ta ütleb, et tõuke selleks sai ta Moskvas 1990. aastatel, kui kommunistlik süsteem kokku varises.

"Ükskord tuli mu vanaema toidupoest ja ütles: "Selina, poes ei olnud midagi, kõik on tühi. Me peame hakkama toitu kokku hoidma." Olukord oli õudne," jutustas Selina Juul seminaril Nordic Business Forum.

Kui Juul 25 aastat tagasi koos emaga Taani kolis, sai toiduküllus kauplustes talle omamoodi šokiks.

Üheksa aastat tagasi hakkas ta mõtlema, kuidas oleks võimalik lahendada toidu ületootmise probleemi. Juul rajas liikumise Stop Wasting Food, mis pälvis peatselt meedia tähelepanu.

Toidutööstuse esindajatel vastuväiteid ei ole

Käesoleval ajal tegutseb organisatsioon käsikäes valitsusepoolsete a EL-i projektidega toidukadude vähendamise osas, jagab praktilisi nõuandeid tavatarbijatele ja restoranidele ning teeb ka koostööd toiduainetetööstusega. 800 Taani restorani on ühinenud liikumisega Stop Wasting Food ning kasutab toidujäätmete jaoks papist konteinereid. Juul on kirjutanud kokaraamatu toidujäätmetest roogade valmistamise kohta.

Kuigi Taani on kujunenud ratsionaalse toidutarvitamise musternäiteks, on paljud Juuli poolt väljapakutud näited Soomegi jaoks tavaline asi. Varem oli nii, et lõppeva kõlblikkustähtajaga toiduaineid Taani kauplustes alandatud hinnaga ei müüdud. Soomes tehakse seda juba ammu. Mobiilirakendused, mille abil saab Taani restoranides tarvitamata jäänud toitu soodushinnaga osta, on olemas ka Soomes.

Juul lausub, et organisatsioon sai just äsja raha projekti elluviimiseks, mis tegeleb toidujääkidest uute toidukaupade tootmise küsimusega.

"Toiduainetööstuses esineb ulatuslik ületootmise probleem. Toitu jagatakse tasuta laiali ja see on kahtlemata väga õilis. Kuid tootjad on hakanud üha enam mõtlema sellele, kuidas saaks kasutamata jäänud toitu tulutoovaks toodanguks ümber töödelda."

Juul ütleb, et vastuväiteid toiduainetööstuse esindajatelt ei ole ta kohanud. Organisatsioon teeb koostööd selliste suurtootjatega nagu Unilever ja Nestle.

"Meie kellelegi midagi ette ei kirjuta."

Juuli nõuanded koduse majapidamise tarvis:

1. Kui asute köögis toimetama, siis kasutage seda, mida teil on küllaga. Ei ole vaja mõelda Aafrika lastele, mõelge sellele, kui palju raha ja aega raiskab tarbija kasutamata jäävale toidule. On kokku rehkendatud, et keskmiselt raiskab Euroopa perekond selle peale igal astal 20 tundi ja 900 eurot aastas.

2. Tehke nii, nagu tavaliselt toimitakse supermarketites. Toiduained, mille kehtivusaeg hakkab läbi saama, asetage külmikus silmahakkavale kohale.

3. Ärge pistke sügavkülmikusse toiduaineid, mida te enam ei söö. Juul nimetab neid toiduaineid UFO-deks – "tundmatuiks jäätunud ojektideks" (ingl. k "unidentified freezing objekt").

Kampaania kutsub vähendama toidu raiskamist
© Sputnik / Вадим Анцупов

4. Enne toidupoodi minekut pildistage üles oma külmkapi sisu, et mitte osta midagi ülearust.

5. Valmistage toitu vähemas koguses. Mõnikord tehakse toitu ülemäära palju.

6. Ärge sättige pidulauale kogu pakutavat toitu korraga. Jaotage see terve õhtu peale ära ja serveerige väiksematel taldrikutel.

Tagid:
toit, Selina Juul, Venemaa, Taani

Peamised teemad

  • Aastaks 2025 jääb tööealisi 43 000 võrra vähemaks, illustratiivne foto

    Töötajate arv jääb samaks vaid siis, kui nii töö- kui ka pensioniealiste hõive kasvab. Selleks, et töötajaid jätkuks, tuleb kõigil töötada kauem ning mitteaktiivsete osakaal tööealistest peab veelgi vähenema

    7
  • Lendurid demonstreerisid venelase ja vene sõduri parimaid omadusi

    Prantsusmaa välisminister ja Pentagon võivad ükskõik kui kaua kinnitada ajakirjanikele ja nende kaudu kogu ühiskonnale, et Islamiriigi alistas Lääne koalitsioon, kuid see ei mõjuta kuidagi seda, et Damaskus taastas oma kontrolli suurema osa riigi territooriumi üle.

    52
  • New Yorgi bussiterminalis toimus plahvatus

    New Yorgi metroos Manhattanil Times Square´i lähedal plahvatas hommikuse tipptunni ajal inimese keha külge seotud torupomm, mis vigastas platvormil kahtlusalust ja veel üht inimest

    9