11:54 28. September 2020
Kuula otse
  • USD1.1634
  • RUB90.4050
Ühiskond
lühendatud link
3510

Eesti toidu kuu raames toimunud üritusi külastas ligi 75 000 inimest. 3. septembrist 7. oktoobrini kestnud Eesti toidu kuu raames korraldati enam kui 30 kodumaisele toidule pühendatud üritust ja festivali

TALLINN, 17. oktoober — Sputnik. "Eesti toidu kuu on muutunud kolme aastaga vahvaks traditsiooniks, mis toob igal aastal kümneid tuhandeid inimesi kodumaisele toidule veelgi lähemale. Loodan, et Eesti toidu kuu pakkus inimestele uusi maitseid, võimaldas tervislikku toorainet varuda, kodudes uusi maitseid katsetada ning oma toiduvalikut mitmekesistada," ütles maaeluminister Tarmo Tamm.

Kalanädal innustab kodumaist kala sööma, illustratiivne foto
© Sputnik / Елена Чепинога

Maaeluminister: kohalik toit on väärtus >>

"Olen kindel, et paljudes Eesti peredes arutleti just toidukuu vältel koos lastega, kust toit meie toidulauale jõuab, ning tehti üheskoos süüa – nii neid toite, mida tegid meie vanaemad, kui ka neid, mida lapsed ise teha soovisid," märkis Tamm.

Eesti toidu kuu projektijuhi Kadi Raudsepa sõnul oli Eesti toidu kuu programmis olevatest üritustest tänavu enim osalejaid Paunvere väljanäitusel ja Saaremaa toidufestivalil (mõlemal 18 000 külastajat), Eesti Põllumajandusmuuseumi üritustel (10 500 külastajat), Loodusmuuseumi seenenäitusel (5100) ning Olustvere hoidistemessil ja Vabaõhumuuseumi leivapäeval (mõlemal 4000 külastajat).

Ligi veerand Eesti rahvastikust elas mullu vaesuspiiril >>

"Kõik Eesti toidu kuu algatusega kaasa tulnud festivalide, näituste, messide ja laatade korraldajad väärivad suurt tunnustust, sest ühine tegevus aitab kõige tõhusamalt tutvustada Eesti köögi rikkalikkust," lisas Raudsepp.

"Kodumaine toit on väärtus. Eesti põllumehed ja toidutootjad töötavad iga päev selle nimel, et saaksime katta oma toidulaua värske kodumaise toiduga," lisas Tamm.

Suur Eesti toidu pidu avas pühapäeval Eesti toidu kuu, illustratiivne foto
© Sputnik / Вадим Анцупов

Eesti toidu kuud tähistati esmakordselt 2015. aasta septembris. Eelmisel aastal külastas selle raames korraldatud üritusi ligi 75 000 inimest, aasta varem 65 000 inimest. Toidukuu on osa müügiedenduskavast "Eesti toit 2015–2020", mille alla kuulub Eesti toidu kuu, Eesti toidutee, aasta toidupiirkonna valimine ja avatud toidutööstuste nädal.

Eesti toidu kuu: hoia lapsele köögiuksed valla >>

16. oktoobril tähistati rahvusvahelist toidupäeva. Toidu teema muutub iga aastaga järjest vastuolulisemaks — kogu maailmas tõuseb nii nälgivate kui ülekaaluliste inimeste arv

Maailmas visatakse aastas ära 1,3 miljonit tonni toitu. Samas on kahe viimase aasta jooksul tõusnud nälga kannatavate inimeste arv 11% võrra, 815 miljoni inimeseni 2016. aastal. Samuti näitab tõusu ülekaaluliste täiskasvanute arv, mis jõudis 2014. aastal 600 miljonini.

Tagid:
kodumaine, toit, ühiskond, Eesti toidu kuu, Maaeluministeerium, Tarmo Tamm, Eesti

Peamised teemad